Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petszentimrei gondok

2010.10.22

Minket hogyan érint?

Önmagában a patak rendezése már 20 éve szükséges, mert a taljvíz elvezetése nem megoldott. Erre nekünk is szükségünk van. Miután nem öncélú ez a beruházás egy egész térséget érint, ezért szeretnénk, ha nem ezen a bonyolult útvonalon szállítanák a köveket.

A Dózsa györgy út 50 éve épült, a szakemberek által is megállapított az a tény, hogy ennek az útnak ilyen mértékű terheltsége az út teljes leromláshoz vezet. Az út mentén lévő házak többsége a múlt százat eleje és dereka körül lett építve. Ezek a házak legfeljebb csak tatarozva lettek. Nem statiakilag megtámogatva.

Én személy szerint azt szeretném, ha ezt az szállítási útvonalat nem ide határoznák meg, hanem a legrövidebbet kell kijelölni.

Az utcai beszélgetésekből már kiderült, hogy a lakosság jelentős része is velem ért egyet.

 Az építhkezés a következőkkel jár: 24 tonnás nyergesvontatókkal kívánnak 6.000,- tonna követ szállítani az utcában. A területre jelenleg behajtási tilalom van érvényben a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek vonatkozásában. A Dózsa György utca (amelyen buszközlekedés is van) burkolata igen rossz állapotú, szerkezeti felépítése nélkülözi az alapozást, a kátyúk és egyéb számottevő úthibák miatt az épületek a jelenleg is jelentős személy- és tehergépjármű forgalom miatt folyamatos rezgésnek vannak kitéve. A lakóházak egy része az 1900-as évek első harmadában épült, előkert nélkül, az utcavonalra telepítve. Alapozásuk az akkori kor kivitelezési gyakorlata szerint téglafalazat, födémszerkezetük borított gerendafödém az épület főfalainak összefogását biztosító koszorú szerkezet nélkül. A terület belvizes. Azon épületek pincéi, amelyek részben, vagy teljesen alápincézettek, a júniusi esőzések óta vízzel elárasztottak. A hatezer tonna kő szállítása 24 tonnás járművekkel az épületek statikai állékonyságát veszélyezteti, különös tekintettel a felázott, vízzel átitatott, nem kellő teherbírású talajra. Az a környezeti terhelés amelyet a tervezett szállítás okozna, nem csak az út és az ingatlanok károsodását jelentené, hanem az itt élők egészséges környezethez való alapvető jogát is sértené. Az épületek állapotának dokumentálása természetesen megfelelő eljárás, de az a hazai gyakorlat ismeretének tükrében nem nyújt biztos garanciát a teljes körű kárrendezésre. Ami ennél is fontosabb; nem előzi meg a súlyos szerkezeti károk kialakulását. Ez csak preventív intézkedések, szabályozások meghozatalával akadályozható meg. A beruházás tervezett megvalósításával egyetértve és támogatva kérjük, vizsgálják felül annak lehetőségét, hogy - az építési anyag szállítási útvonala a terület tulajdonosának, a XXIII. kerületnek területén történjen, ahol egyébként a tervezett felvonulási és építési terület is van

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.